Nick Cave

Djelo i gubitak Nicka Cavea

Magazin News

Izložba pod nazivom “Stranger than Kindness” muzičara Nicka Cavea otvorena je u Kopenhagenu. Riječ je o izložbi koja obuhvata gotovo pet desetljeća njegove umjetničke karijere i nudi opširan prikaz bitnijih dešavanja u njegovom životu, uključujući i tragičan gubitak sina u nesreći prije pet godina.

U međuvremenu je pod istim nazivom objavljena Caveova knjiga, svojevrsna ukoričena verzija izložbe koja nudi intiman uvid u njegov život i kreativni razvoj u izdanju Canongatea. Dostupna je i u elektronskoj verziji. Posjetitelji izložbe i Caveovi fanovi tamo mogu dotaknuti njegovu pisaću mašinu ili prebirati po tipkama njegovog pianina.

Izložba prikazuje izvore Caveove inspiracije i kreativnosti od djetinjstva do danas u obliku tekstova, umjetničkih djela, rukopisa, fotografija i drugih artefakata. Postavka obuhvata oko 300 predmeta iz njegove lične zbirke, arhive Nicka Cavea u Arts Centeru u Melbourneu te predmete iz zbirke danske Kraljevske knjižare, a neki su posuđeni iz privatnih zbirki.

“Iza pjesme se krije ogromna količina perifernih stvari, crteža, karata, popisa, fotografija, slika i skica… To je materijal iz kojeg se rađa i njeguje službeno djelo”, napisao je Cave u predgovoru knjige. Sam Cave je dan nakon posjete izložbi “Stranger than Kindness” novinarima rekao da je njegova supruga, bivša britanska manekenka Susie Bick skupila sve predmete i ostale uspomene koje su sada izložene, a mnoge su provele 20 godina u kutijama na tavanu i drugim mjestima, prenosi Reuters.

“Bilo je puno raznih predmeta i zajedno smo počeli osmišljavati izložbu”, rekao je australski pjevač. Ovaj 63-godišnji Australac slavu je stekao kao pjevač u bendu Nick Cave and the Bad Seeds, koji je kroz 17 albuma pjevao o ljubavi, religiji i nasilju. Glumio je i napisao nekoliko romana i drama.

Posjetitelji izložbe mogu lutati prostorijama koje predstavljaju njegovu kancelariju, dnevnu sobu i razne faze njegovog života. Dirljiv je trenutak kada posjetitelj uđe u sobu posvećenu njegovom sinu Arthuru, koji je umro u dobi od samo 15 godina nakon što je slučajno pao s litice blizu engleskog ljetovališta Brighton prije pet godina. Prostorija je u potpunom mraku i u njoj je se nalazi samo fotografija Cavea i njegove supruge.

“Kreativnost je velika stvar, no onda se dogodi ovakva nesreća i u trenu se sve izmijeni”, rekao je Cave, koji pet godina nije održao nijednu konferenciju za novinare. Izložba je otvorena do februara 2021. godine.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *