da ukine policiju

Fonda želi da ukine policiju

Magazin News

Glumica Džejn Fonda izrazila je stav o finansiranju i “rekonfiguracije” policije u SAD-u, nakon masovnih globalnih protesta protiv policijske brutalnosti. Legendarna zvijezda pojavila se ove nedjelje u emisiji “The View”, gdje su je pitali da objasni šta to znači kada su ljudi razgovarali o “definansiranju policije”.

Fonda je dala primjer Nju Džerzija, gdje su građani stvorili tim u zajednici koji ide od vrata do vrata i provjerava komšije i gleda da li postoje problemi koji se mogu riješiti bez potrebe za policijskim službenicima.

“Vodi je zajednica, policija dolazi po potrebi, vi ne uklanjate potpuno policiju”, objasnila je 82-godišnjakinja, prenjele su agencije. Dodala je da količina novca koji će finansirati policiju treba da se preumjere na potrebe zajednice, a to će samo po sebi pomoći u smanjenju nevolja i pobuna i kriminala, i istakla je da taj princip vrlo dobro funkcioniše.

“Razgovaramo o ukidanju policije, o njenom ponovnom konfigurisanju i neka zajednice preuzmu vodeću ulogu”, smatra Fonda. Rasprava o umanjenju sredstava koje se ulažu u policiju bila je konstantna tema posljednjih nekoliko mjeseci, kada pokušaji reforme nasilne policijske prakse poslije smrti Džordža Flojda i pucnjave na Džejkoba Blejka nisu uspjele.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *