Godišnjica smrti Kemala Montena

Magazin News

Juče je obilježeno pet godina od kako nas je napustio muzički velikan Kemal Monteno, koji je umro u Zagrebu usljed komplikacija nakon transplantacije bubrega. Bosna i Hercegovina i kompletan region oplakivali su tada ovog pjevača, koji je bio neodvojiv od Sarajeva kao umjetnik i kao čovjek. Monteno je stvorio muzički pravac koji ga je pratio više od 40 godina karijere. Skoro je pa nemoguće nabrojati njegove uspjehe, ali jedno je sigurno – pjesma “Sarajevo, ljubavi moja” nezvanična je himna glavnog grada BiH.

Kažu da se uz Kemu odrastalo, zaljubljivalo, voljelo i patilo, a bio je neprikosnoveni ambasador sarajevskog duha. Povodom pete godišnjice od smrti Kemala Montena, legendarnog tekstopisca najljepših pjesama, među kojima i himna “Sarajevo, ljubavi moja”, delegacija Grada Sarajeva danas je obišla i položila cvijeće na grob ovog uglednog Sarajlije. Cvijeće u Aleju velikana na groblju Bare položila je Dragana Solaković, pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu i razvoj grada Sarajeva, prenose federalni mediji.

Podsjetimo, Monteno je borbu za život izgubio u zagrebačkoj klinici Rebro na današnji dan, 21. januara 2015. godine, gdje je bio smješten uslijed komplikacija nakon izvršene transplantacije bubrega. Legendarni kantautor rođen je u Sarajevu 1948. godine. Svoje prezime naslijedio je od oca Osvalda, Italijana koji je došao u BiH 1945. godine gdje je upoznao i oženio Kemalovu majku Bahriju. Karijeru je započeo 1967. godine nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” s vlastitom pjesmom “Lidija”. Posljednji put Monteno je pjevao Sarajlijama u novembru 2012. godine, a svoj posljednji koncert održao je u Beču 2014. godine.

Podijeli

Review Overview

Summary
100
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *