Ko je ovdje degenerik?

Magazin

Mustafa Mehić poznatiji kao Mujče, prva slijepa osoba koja je istrčala polumaraton u Sarajevu, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava danas osvrnuo se na prepreke s kojima se svakodnevno suočavaju. Mustafa ima 23 godine, redovni je student četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Do svoje 16. godine bio je slabovidan, da bi se kasnije, jedno jutro probudio potpuno slijep.

“Nosio sam naočale, zbog čega je moj razredna nastavnica u osnovnoj školi u mom rodnom selu kod Gračanice odlučila da mi zabrani odlazak na ekskurziju sa ostalim učenicima i učenicama iz mog razreda. Obrazovanje sam nastavio u Sarajevu, gdje sam završio Srednju školu za slijepu i slabovidnu djecu. Tokom jednog kraćeg boravka kući probudio sam se potpuno slijep. U mom selu nema očnog ljekara, pa smo otišli u privatnu kliniku u Srebrenik, gdje sam i prethodno odlazio”, počinje svoju priču Mehić.

Ljekari su ga dalje uputili u Tuzlu, gdje je doživio negativno iskustvo. “Ljekari su mojoj majci rekli da se oni ne mogu baviti mojom dijagnozom, uz savjet da odemo u Beograd ili Zagreb. Poslije nekoliko dana, nakon što su moji roditelji uspjeli osigurati prevoz i novac za put u Beograd, u uglednoj očnoj klinici su mi rekli da sam zakasnio te da je moj vid nepovratno izgubljen zato što nisam operisan u roku od 48 sati nakon ablacije”, nastavlja Mehić.

Gubitak vida mu, kaže nam, nije predstavljao samo gubitak volje za daljnim školovanjem, već i volju za životom. Ipak, insistiranje, ljubav i podrška porodice rezultirali su nastavkom školovanja. “Imao sam sreću da mi je razumijevanjem direktora Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu omogućen nastavak stanovanja u domu, zahvaljujući čemu sam mogao započeti i redovan studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu. A direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu je bio ugledni bh. književnik Damir Ovčina. Predstavljajući ga javnosti, jedan drugi poznati bh. književnik je napisao da je Ovčina, direktor nekog centra za degenerike. Međutim, ja i moji prijatelji, također osobe s invaliditetom, ne osjećamo se degenericima”, poručuje Mehić.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *