Notorious B.I.G. i Tupac

Notorious B.I.G. i Tupac: Aukcije

Magazin News

Ljubitelji hip-hopa s “dubokim džepovima” imaju priliku kupiti fantastične suvenire, a to su kruna koju je nosio američki reper Notorious B.I.G. i ljubavna pisma koja je napisao Tupac Shakur. Notorious B.I.G. je svoj posljednji photoshooting odradio upravo noseći krunu, a ta fotografija nazvana “King of New York” pojavljivala se na naslovnicama magazina, majicama, muralima i slično. Kruna će biti prodana na aukciji kuće Sotheby's organizovanoj u čast utjecaja hip-hopa.

Također, bit će prodana i ljubavna pisma koju je slavni reper Tupac napisao kada je imao samo 16 godina. Dio prikupljenog novca od prodaje 120 predmeta bit će doniran za projekte zajednice u New York Cityju. Popularni Biggie je nosio krunu tri dana prije nego je ubijen 9. marta 1997. godine. Reper i fotograf Barron Claiborne su je potpisali, a od tada je u Barronovom posjedu.

“Veoma sam uzbuđen što ću podijeliti ovaj legendarni dio hip-hop historije s javnosti. Fotografija je transformisala Biggieja Smallsa u aristokratsku figuru ili u sveca. Zauvijek je besmrtan ne samo kao kralj New Yorka, nego i kao kralj hip-hop muzike i jedan od najvećih umjetnika svih vremena”, zekao je Claiborne. Očekuje se da će kruna biti prodana po cijeni između 200.000 i 300.000 dolara.

Na aukciji će biti prodana i 22 pisma koja je napisao Tupac i poslao Kathy Loy krajem osamdesetih dok su bili zajedno u Umjetničkoj školi u Baltimoreu. Tupac je pisma poslao tokom dvomjesečne veze, a potpisivao ih je na različite načine: “Love, Tupac”, “4 Eternity, Tupac”, “With Passion, Tupac”, “Forever Yours, Tupac” i “With All My Heart, Tupac”.

U pismima se spominju detalji od njihovog prvog sastanka pa do prekida, a tu je i pismo pokajanja poslano godinu dana kasnije. U pismima Tupac spominje i prijateljstvo s kolegicom Jadom Pinkett, kao i svoje rođake kojima je pomagao te majci koja je radila do kasno u noć. Tupac je postao jedan od najpoznatijih repera, ali je u pismima naveo kako razmišlja o tome da odustane.

“Moja stara menadžerica mi je rekla da ne želi da odustanem od repa, ali mislim da ću to učiniti jer ne mogu podnijeti previše odbijanja, a nemam ni vremena”, naveo je Tupac u pismu. On je ubijen u pucnjavi u Las Vegasu u septembru 1996. godine. Imao je samo 25 godina. Vjeruje se da će pisma biti prodana po cijeni između 60.000 i 80.000 dolara. Aukcija je zakazana za 15. septembar u New Yorku.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *