Oprah otkupila 26 billboarda

Oprah otkupila 26 billboarda

Magazin News

Nakon što je u novom izdanju magazina O na naslovnu stranu stavila sliku Breonne Taylor, voditeljica popularne emisije “The Oprah Winfrey Show” Oprah Winfrey nastavlja borbu i traži pravdu za ubistvo 26-godišnje Taylor.

Winfrey je otkupila 26 billboarda, po jedan za svaku godinu života preminule djevojke. Na svakom plakatu je ista fotografija Taylor, uz poruku: “Tražimo da policajci upleteni u ubistvo Breonne Taylor budu uhapšeni i optuženi!”. Uz to, na billboardu je napisan i citat iz “The Oprah Winfrey Show” emisije: “Ako zatvarate oči pred rasizmom, postajete saučesnici rasistima”.

Svi billboardi nalaze se u Louisvilleu, gdje je Taylor ubijena u martu ove godine. Winfrey na ovaj način želi vršiti pritisak na gradonačelnika, ali i policiju, kako bi se pravdi predali oni koji su odgovorni za ubistvo 26-godišnjakinje. Podsjetimo, Taylor je ubijena 13. marta ove godine, kada je policija ušla u njen stan bez dozvole i pucala u nju osam puta dok je spavala u svom krevetu.

Primjer njene smrti, kao i smrti Georgea Floyda, samo su dva u moru drugih slučajeva gdje je policija nasilno i bez ikakvog razloga oduzela život Afroamerikancima. Iako se aktivisti već dugo bore protiv rasizma u SAD-u, nakon Floydove smrti su u ovoj državi buknuli protesti koji i dalje traju.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *