Optužen za zlostavljanje

Magazin News

Francuski režiser Kristof Ružja priveden je danas na ispitivanje zbog optužbe da je seksualno zlostavljao glumicu Adel Henel kada je imala između 12 i 15 godina. Ružja (55) se trenutno nalazi u pritvoru na osnovu prošlogodišnjih navoda glumice, saopštilo je parisko tužilaštvo, prenosi AP. Režiser negira ove navode, a suočava se s potencijalnom optužnicom za seksualno uznemiravanje i seksualno zlostavljanje maloljetnice od strane osobe na položaju moći.

Henelova tvrdi da ju je reditelj više puta neprimjereno dodirnuo tokom i nakon snimanja filma “Ðavoli” (Les Diables) početkom dvijehiljaditih. Francuskim medijima je rekla da nije podnijela tužbu, jer ne vjeruje francuskom pravnom sistemu. Ovakve istrage nisu uobičajene Francuskoj, u kojoj se nije proširio talas optužbi za nedolično ponašanje muškaraca na položajima moći poput pokreta “MeToo”, koji je uzdrmao Holivud i američku politiku.

Christophe Ruggia odrastao je u Marseillu između bretonske majke i oca pied-noira koji je slučajno umro u Alžiru kada mu je bilo samo sedam godina. Nakon obuke u Slobodnom konzervatorijum francuske kinematografije, snimio je nekoliko kratkih filmova među kojima je i Sovè l'annmou u sklopu kampanje za borbu protiv AIDS-a na Antilima. Još su dva njegova filma vrlo zapažena: Izgubljeno djetinjstvo i Četiri urbane legende.

Redatelja je 1993. godine odlikovala fondacija Marcel Bleustein-Blanchet. I to je 1997. godine prešao na dugometražni igrani film s Le Gone du Chaaba, adaptacijom autobiografske knjige Azouza Begaga, sina nepismenih alžirskih imigranata koji su odrasli u slamovima Villeurbannea. Ovo djelo dobiva višestruke nagrade na međunarodnim festivalima. U kino se vratio 2001. s Les Diablesom, čija se tema opet fokusirala na djetinjstvo.

Podijeli

Review Overview

Summary
3.5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *