Plodno tlo za mržnju i uvrede

Magazin

Pop zvijezda Dua Lipa istakla je da su društvene mreže plodno tlo za mržnju i uvrede. Ona je u razgovoru za BBC Breakfast pozvala korisnike da se ljepše ophode jedni prema drugima putem interneta i to za opće dobro zajednice. “Ima dana kada uopće ne čitam komentare. S druge strane, ima i onih dana kada se možda osjećam malo ranjivije i tada krenem u potragu za stvarima koje ne želim vidjeti”, rekla je ova 24-godišnjakinja voditeljici Louise Minchin.

Isto tako, druge popularne mlade zvijezde poput Selene Gomez nedavno su izrazile zabrinutost zbog obrazaca ponašanja na društvenim mrežama, a glumica je opisala takvo ponašanje strašnim za svoju generaciju na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

Prošlog mjeseca je Dua Lipa, čije ime na albanskom jeziku znači “ljubav”, pozvala na bolju zaštitu mentalnog zdravlja u kreativnoj industriji, piše BBC News. Sada je priznala i to da joj je još uvijek zabavno i korisno koristiti “nevjerovatne” platforme poput Twittera i Instagrama, ali je podvukla kako se povremeno odjavi jer joj, kako navodi, bezlični trolovi uzrokuju uznemirenost. “Smatram da društvene mreže mogu biti nevjerovatan alat i može biti zabavno dijeliti stvari, ali je istovremeno poligon za mržnju i uvrede. Ljudi se osjećaju kao da mogu reći šta god im je na umu, jer se kriju iza računarskog ekrana”, dodala je.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *