Šon Koneri slavi 90. rođendan

Ser Šon Koneri slavi 90. rođendan

Magazin News

Ser Tomas Šon Koneri, škotski filmski i pozorišni glumac, najpoznatiji kao prvi, ali i najbolji filmski Džejms Bond, rođen je 25. avgusta 1930. godine. Ser Šon Koneri je rođen u siromašnoj četvrti u Edinburgu. Izbačen je iz škole u 15. godini, pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, a po napuštanju vojske posvetio se bodi bildingu, pa je povremeno dobijao priliku da reklamira kupaće gaćice.

Pored toga, radio je i kao fizički radnik, zidar, spasilac na plaži, model na Akademiji likovnih umetnosti. Sa 20 godina predstavljao je Škotsku na takmičenju za „Mister Univerzuma“ i osvojio treće mesto. Debituje u pozorištu u Londonu već 1951. godine, a tri godine kasnije stiže i na televiziju. Prvu značajniju ulogu na filmu je ostvario 1958. godine u filmu Another Time, Another Place u kome mu je partnerka bila Lana Tarner.

I pored više zapaženih uloga, Koneri je bio relativno nepoznat sve dok nije izabran za ulogu tajnog agenta Džejmsa Bonda, u seriji filmova zasnovanih na romanima Ijana Fleminga. Odabrali su ga čitaoci dnevnog lista Dejli ekspres, a ne kako kaže legenda da su ga producenti slučajno spazili kroz prozor dok je koračao „poput pantera“ i odmah zarobili. Fleming se, kažu, i rukama i nogama borio da on ne dobije glavnu ulogu.

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je Dr. No (1962.), uslijedili su: Iz Rusije s ljubavlju (1963.), Goldfinger (1964.), Operacija Grom (1965.), Samo dvaput se živi (1967.) i Dijamanti su vječni (1971.) Godine 1981. vratio se ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nikad ne reci nikad, i više nikad nije bio slavni agent.

Očigledno da je Šon Koneri imao stila i harizme potrebne za ulogu Bonda, međutim, ono što ser Koneri nije imao je bila kosa. Legendarni glumac je počeo da gubi kosu još kao dvadesetogodišnjak i već od prvog filma iz serijala o Bondu je morao da nosi periku.

Uloga irskog policajca Malonea u filmu Nedodirljivi (1987) donijeće mu Oskara i Zlatni globus, a uloga oca poznatog arheologa u filmu Indijana Džons i posljednji krstaški pohod (1989) samo nominaciju za pomenute nagrade. Godine 2000. je dobio titulu viteza, a priznanje za životno djelo dodijeljeno mu je 2006. godine. Ser Koneri se okušao i kao producent.

Magazin Pipl ga je 1995. godine proglasio za najseksipilnijeg živog muškarca na planeti, na šta je Koneri uzvratio riječima: „Hvala bogu, sve je dobro dok nisam najprivlačniji mrtav muškarac“. Već naredne godine, časopis Empajer ga je smjestio na sedmo mjesto najprivlačnijih filmskih zvijezda svih vremena. Ispred njega su od muškaraca bili samo Džoni Dep i Robert Redford.

Podijeli

Review Overview

Summary
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *