Umrla pjevačica grupe Roxette

Magazin

Pjevačica grupe Roxette Mari Frederikson umrla je u 61 godini, prenijeli su švedski mediji. “Sa velikom tugom objavljeujemo da je naša najveća i najvoljenija umjetnica otišla. Mari Frederikson umrla je u jutarnjim satima 9. decembra”, navodi se u saopštenju njene porodice.

U saopštenju se dodaje da je uzrok smrti povezan sa njenom ranijom bolešću. Poznato je da se ona liječila od tumora na mozgu 2002. godine. Frederiksonova je bila pjevačica, autorka pjesama, pijanista i slikarka.

Najpozantija je po formiranju grupe Roxette sa Perom Gesleom 1986. godine. Njihove pjesme “Listen To Your Heart” i “It Must Have Been Love”, bile su prve na muzičkim listama u novembru 1989. i junu 1990. godine. List “Ekspresen” navodi da iza nje ostaju muž Mikael Boljos i dvoje djece, kćerka Injez i sin Oskar.

Roxette je bio švedski pop rock i soft rock duo, koji se sastojao od Marie Fredriksson (vokal i klavijature) i Per Gessle (vokal i gitara). Nastao 1986. godine, duo je postao međunarodni čin krajem osamdesetih, kada su izdali svoj probojni album Look Sharp! Njihov treći album Joyride koji je objavljen 1991. godine, postao je jednako uspješan kao i njegova prethodnica. Roxette je nastavila s devetnaest najboljih hitova u Velikoj Britaniji i nekoliko američkih Hot 100 hitova, uključujući četiri američka broja s „The Look“, „Listen to Your Heart“, „It Must Have Been Love“ i „Joyride “. Ostali su hitovi “Obučeni za uspjeh”, “Opasni” i “Blijedi poput cvijeta”.

Prije nego što su se spojili na duet, Fredriksson i Gessle su već bili umjetnici u Švedskoj, s tim da su Fredriksson objavili brojne solo albume, a Gessle je bio glavni pjevač i tekstopisac Gyllene Tider, koji je imao tri albuma broj 1. Po savjetu generalnog direktora njihove diskografske kuće, zajedno su snimili “Neverending Love”, koji je u Švedskoj postao hit singl.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *