Prije 28 godina, 10. juna 1990. godine, Monika Seles osvojila je svoj prvi gren slem turnir u karijeri, Rolan Garos.

Fenomenalnoj jugoslavenskoj teniserki tog dana u finalu se suprotstavila iskusnija Njemica Stefi Graf (Steffi), ali je Novosadjanka bila bolja u dva seta (7:6, 6:4).Monika Seles je tada sa svega 16 godina i šest mjeseci postala najmladja pobjednica Rolan Garosa, što je ostala i do danas. Trijumf u Parizu nad cetiri i po godine starijom igracicom bio je pokazatelj o kakvom se vanserijskom teniskom talentu radi, najava uspješne karijere te velikog rivalstva s takodjer fantasticnom Njemicom.

Medjutim, tri godine nakon osvajanja prvog Rolan Garosa, tokom jednog meca, napadnuta je nozem i ubodena u ledja. Niko ne zna u kojem pravcu bi isao zenski tenis i bi li na samom vrhu bile Margaret Kort (Court), Serena Vilijams (Williams) i Graf da tog kobnog 30. aprila 1993. godine opsjednuti navijac nije nozem dugim 23 centimetra napao Moniku Seles na turniru u Hamburgu.

Nakon napada, u kojem je zadobila povredu ledja, Seles je bila prinudjena napraviti dugacku pauzu od tenisa, sto ju je kostalo novih osvojenih turnira, a svjetski tenis ostao je uskracen za nastupe
vjerovatno najtalentovanije igracice svih vremena.

Da Monika Seles nije izbodena nozem, sada ne bismo pricali o Sereni Vilijams i njenom rekordu po broju gren slemova. Ona je nadmasila Stefi Graf, koja je do svoja 22 gren slema stigla u velikoj mjeri zahvaljujuci onome sto se desilo Moniki“, izjavila je jednom prilikom slavna amjericka teniserka Kris Evert (Chris).

Posljednji profesionalni mec u karijeri Monika Seles odigrala je u Parizu 2003. godine, a zvanicno se od tenisa oprostila pet godina kasnije. Godine 2009. uvrstena je u tenisku Kucu slavnih.