Najnoviji primjerci naoruzanja koji ce biti predati na koriscenje ruskoj armiji nakon realizacije drzavnog programa, prevazilaze inostrane pandane, ali vec danas treba misliti o stvaranju novih vidova naoruzanja, izjavio je u srijedu predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je precizirao da je rijec o raketnom kompleksu “sarmat”, lovcu pete generacije Su-57, tenku na bojevoj platformi “armata”, kao i raketnim sistemima S-500 i podmornici iz projekta 677.

“Vazno, kljucno pitanje za nas jeste utvrdjivanje novog unapredjenog drzavnog programa naoruzavanja. Realizaciji aktuelnog programa, koji je planiran do 2027. godine, pristupili smo ove godine. U nju su uracunate savremene tendencije razvoja naoruzanja i vojne tehnike u svetu, kao i iskustvo borbene upotrebe ruskog oruzja u Sirijskoj Arapskoj Republici”, rekao je Putin na zasjedanju vojnoindustrijske komisije.

Putin je dodao da je vazno vec sada planirati izradu unaprijedjenih primjeraka naoruzanja za buducnost, koji cce dugorocno utvrditi formu Oruzanih snaga Rusije.