Naucnici kazu da je tvrda bjelicasta supstanca koja je hiljadama godina stajala u polomljenom cupu ispod egipatskog pustinjskog pijeska “vjerovatno najstariji arheoloski cvrsti ostatak sira ikada pronadjen”.

Arheolozi su do otkrica dosli dok su rasciscavali pijesak oko grobnice iz vremena 19. dinastije faraona, u Sakari, ogromnoj nekropoli antickog Memfisa. Grobnica Ptamesa, gradonacelnika antickog Memfisa, otkrivena je najprije 1885. ali ju je progutao pijesak pa je ponovo pronadjena 2010. Bjelicasta masa je pronadjena tokom iskopavanja izmjedju 2013. i 2014, zajedno s tkaninom koja je mozda bila koriscena da prekrije posudu, a mozda da ocuva njen sadrzaj.

Sir star 3.200 godina je bio napravljen od mjesavine kravljeg, ovcjeg i kozjeg mlijeka.”Bio je izlozen hiljadama ciklusa hidratacije i dehidratacije zbog kisa i izlivanja Nila a veoma alkalno okruzenje je transformisalo sve masti i nije bilo moguce koristiti konvencionalne tehnike”, rekao je vodeci naucnik
u istrazivanju Enriko Greko. Pravljenje sira je prikazano na zidnim slikama u grobnicama starih Egipcana pocevsi od 2.000 godine prije nove ere.

Takodje, istrazivanje iz 2012. je pokazalo da najraniji dokazi o pravljenju sira u sjevernoj Evropi sezu do
sestog milenijuma prije nove ere. Ranije pronadjeni ostaci sireva su obicno bili pripisivani prirodno
fermentisanom mleku poput jogurta ili kefira, ali otkrice u Sakari nije pokazalo nikakve tragove proteina iz prirodne fermentacije mlijeka, rekao je Greko.

“Zbog toga mozemo reci da je ovo najstariji tvrdi sir pronadjen do danas”.Postoji malo podataka o tome kako je taj sir pravljen ali je bilo neophodno razviti posebnu tehnologiju i procedure koje ranije nisu postojale”.