Uragan “Florens” mogao bi, upozoravaju prognosticari, da proizvede katastrofalne poplave jos dublje u unutrasnjosti istocnih amjerickih saveznih drzava nego sto se ranije predvidjalo.

“Oko”, odnosno centar ove oluje kategorije 4 proci ce prema predvidjanjima danas izmjedju Bermuda i Bahama u Meksickom zalivu i stici do obale Sjeverne, odnosno Juzne Karoline u petak. Medjutim, vjetrovi snage tropske oluje (do 225 kilometara na sat), koji sezu i do 280 kilometara daleko od centra uragana, zahvatice kopno vec u cetvrtak ujutro, sto znaci da stanovnici na obali imaju jos vrlo kratko vrijeme za evakuaciju.

Vise od milion i po ljudi iz ove tri savezne drzave dobilo je naredbu za evakuaciju. Kolone su se stvorile i na benzinskim pumpama, od kojih su neke gotovo ostale bez benzina.”New York Times” javlja da ce prema trenutnoj prognozi uragan usporiti i zatim se neko vrijeme zadrzati nedaleko od obale, sto su lose vijesti jer ce zapljusnuti obalu velikim talasima i sruciti vise od 50 cm kise po kvadratnom metru na podrucje koje je ionako sklono poplavama. Talasi, koji ce zapljusnuti obalu, mogli bi da budu i do tri metra visine.

sta ima

Pomocni administrator Savezne agencije za upravljanje izvanrednim situacijama (FEMA), Dzef Bjard, izjavio je: “Ovo nece biti kratak udarac. Ovo nece biti jedna od onih oluja koje udare i vrate se na more. Ovo ce biti udarac Majka Tajsona na obalu Karoline, poslusajte upozorenje. Danas je dan. Vrijeme je da gradjani budu djeo tima i evakuisu se.”