Kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar amjericke Akademije filmskih umjetnosti i nauka je film “Ne ostavljaj me” rediteljke Aide Begic.

Ovogodisnji BH. kandidat, film “Ne ostavljaj me” svjetsku premijeru imao je na Antalija Film Festivalu prosle godine, a upravo danas pocinje distribuciju u kinima u BiH. Film je, takodje, prikazan ove godine na Sarajevo Film Festivalu u okviru BH Film programa i programa U fokusu, a do danas je obisao desetine svjetskih festivala, medju kojima i poznati Edinburg Film Festival.

Film je prica o boli, potrazi za smislom zivota i prijateljstvu sirocadi. Sirijski djecaci Isa, Ahmed i Muataz zive tezak zivot kao izbjeglice u carobnom, mitskom turskom gradu Sanliurfa. Film je sniman na autenticnim lokacijama Sanilurfe te sa djecom sirijskim izbjeglicama. Nastao u produkciji kuce Film House iz Sarajeva kao koprodukcija Bosne i Hercegovine i Turske.

Rediteljka, scenaristkinja i producentkinja filma je Aida Begic, montazu potpisuje Redzinald Simek, direktor fotografije Erol Zubcevic, kostimografkinja Sanja Dzeba, dizajner zvuka Igor Camo, a producent Adis Djapo.Udruzenje filmskih radnika BiH vec 18 godina kandiduje film Amjerickoj akademiji u
kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruzenja filmskih radnika, 2001. godine je nominovan film “Nicija zemlja” Danisa Tanovica, koji je u martu 2002. nagradjen Oskarom za najbolji strani film, saopsteno je iz Udruzenja filmskih radnika BiH.