Najveci grad Ujedinjenih Arapskih Emirata dobija jos jednu spektakularnu zgradu.Pri vrhu ce biti istaknut ovalni djeo u obliku cvjetnog pupoljka, u kojem ce biti 10 platformi s kojih ce se pruyati pogled na grad, ali i sire podrucje.

Najveci grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, mogao bi se prozvati prijestonicom supervisokih nebodera. U ovom vjeku tamo su izgradjene desetine novih nebodera, od kojih su cak 22 visa od 300 metara, a jos 19 ih je visoko izmjedju 250 i 300 metara. Medju njima je najpoznatiji “Burj Khalifa”, koji, nakon sto je otvoren 2010. godine, nosi titulu najviseg nebodera na svijetu, s visinom od cak 828 metara od podnozja do vrha. No, tu titulu mogao bi izgubiti vec za dvije do tri godine, i to od tornja koji se, takodjer,
gradi u Dubaiju u sklopu velikog rezidencijalno-poslovnog projekta “Dubai Creek Harbour”.

Iako arhitekte i gradjevinari ne zele otkriti precizne dimenzije novog tornja, nesluzbeno nazvanog “The Tower at the Dubai Creek Harbour”, vise medija pisalo je kako ce biti visok cak 928 metara, tacno 100 metara vise od “Burj Khalife”. Ranije se ove godine cak spekulisalo da bi mogao biti visok i 1.300 metara, ali se ta brojka cini preuvelicanom.

Ako “The Tower at the Dubai Creek Harbour” zaista bude visok 928 metara, titulu najvise zgrade na svijetu mogao bi izgubiti nekoliko godina nakon otvaranja. U Saudijskoj Arabiji, u gradu Dzedi, gradi se, naime, “Toranj Kraljevstva”, koji bi trebao premasiti visinu od jednog kilometra.