Naucnici sve cesce upozoravaju da su mnoge djecje bolesti u direktnoj vezi s kolicinom otrovnih hemikalija u vazduhu i domu. Djeca su mnogo osjetljivija na te spojeve koji uzrokuju rak, astmu, neuro-razvojne poremecaje, defekte i mnoge druge bolesti.

Hronicne djecije bolesti povezane s izlozenoscu toksicnim hemikalijama u zraku su u porastu, osobito u razvijenim industrijskim zemljama. Na to su upozorili strucnjaci tokom simpozijuma o zdravlju djece i okolini, odrzanog u Milwaukeeju.Djeca su posebno ranjiva grupa jer su jako osjetljivi na hemikalije iz vazduha.Danas je dostupno cak 3.000 vrsta hemikalija, a za cak polovinu ne zna se nista o njihovoj
toksicnosti. U posljednjih deset godina ti se toksini mogu pronaci u nasoj krvi i urinu.

Za primjer je uzeta astma koja moze biti rezultat velikog broja okolnih faktora, ukljucujuci  cigaretni dim, pesticide, plijesni i izmet zohara. Rak kod djece povezan je sa zracenjem, otapalima, bojama i pesticidima.Kako bi se sprijecilo daljnje oboljevanje djece, naucnici su ponudili rjesenja: bolje testiranje toksicnosti hemikalija na trzistu, bolje dijagnostikovanje uzroka bolesti kod djece, vise istrazivanja i edukaciju doktora primarne zdravstvene zastite koji ce upozoravati roditelje na spomenute rizike.