Predsednik Juzne Koreje Moon Jae-in sastao se licem u lice s severnokorejskim liderom Kim Jong Unom na istorijskom samitu, danas u juznom delu demilitarizirane zone (DMZ).

Opsti zakljucak medju zajednicama u spoljnim odnosima je da je okupljanje sever-jug postavilo stepenik za buducu konferenciju sa americkim predsjednikom Donaladom Trumpom i Kim Jong Unom.Nakon sto je bio buran, 2017.za region, danasnji samit je napredak u brzom marsu prema diplomatiji na Korejskom poluostrvu.

Moon Jae-in je treci predsednik Juzne Koreje koji se sastaje sa liderom Severne Koreje. Njegovi prethodnici, predsjednik Kim Dae-jung i Roh Moo-hiun, održali su samit 2000. i 2007.godine.

Njih dvojica su se zaustavili na granici izmedju Juzne i Severne Koreje, gde je poslednji put, od kraja Korejskog rata, 1953.godine Severnokorejski lider presao granicu na jug.

Na granicnoj liniji Severne Koreje, Moon Jae-in je zatrazio od Kim Jong Una, da “predje granicu”, na sta je Kim odgovorio:”Sada cemo konacno preci !” Pri dolasku u Dom mira, Kim je potpisao knjigu gostiju i napisao:”Sada pocinje nova istorija, doba mira.“.

Kasnije u toku dana, dva lidera bi trebalo da zasade borovo drvo, koristeci zemlju i vodu iz reka i planina svojih zemalja, kao drvo mira.

 

Autor: Sta Ima