Kompanija ADV PAX Lutec koja je nedavno pokrenula proizvodnju u Lijesnici kod Maglaja, planira dalje prosirenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta, a uz pomoc sredstava USAID-a.

U ovoj kompaniji trenutno radi oko 50 radnika koji proizvode limenu ambalazu za svjetski poznatne brendove. Kompletna proizvodnja izvozi se na evropsko trziste.”Proizvodimo ambalazu za poznate kompanije i proizvode: Ferrero Rocher, Nestle itd“, rekao je poslovoda Adis Hasanic, dodajuci da je ovo jedina kompanija u BiH koja proizvodi ovakve limene kutije.

Za posao se radnici osposobljavaju u firmi, jer odgovarajuca zanimanja nije lako pronaci na domacem trzistu rada. Firma vrsi prekvalifikaciju svih radnika koji zele da nauce posao i da se ovdje zaposle.U kupovinu zemljista, izgradnju hale i nabavku masina, dosada je ulozeno oko milion eura. Investitori su supruznici iz Elzina i Edin Kukavica, koji su prije 15 godina u Njemackoj osnovali firmu koja limenu ambalazu uvozi iz Kine, gdje za njih radi oko 700 ljudi.

Nedavno su se odlucili da pokrenu proizvodnju i u BiH i tako je otvorena tvornica u Maglaju.”Na pocetku smo imali pomoc od UNDP-a koji nam je pomogao za jednu automatsku liniju koju smo kupili u vrijednosti od oko 40.000 eura. Oni su nam pomogli jer smo kao dijaspora dosli u BiH da pokrenemo nesto, da otvorimo radna mjesta. Sada radimo s USAID-om koji takoder hoce da nam izade u susret s nekim sredstvima, da nam pomognu, da ovdje jos vise naroda mozemo zaposliti“, rekao je Edin Kukavica.