Ruski vojni brod, potopljen prije 113 godina, otkriven je blizu obale Juzne Koreje, a istrazivaci vjeruju da se na njemu nalazi zlato vrijedno vise od 100 milijardi funti.

Oklopljeni krstas ruske Carske mornarice Dimitrij Donskoj potopljen je u bici s Japancima u maju 1905. godine, a olupina je nadjena samo kilometar od obala juznokorejskog ostrva Ulleungdoa, na dubini od oko 500 metara. Brod su nasli istrazivaci iz Juzne Koreje, Velike Britanije i Kanade, a pomocu male podmornice snimile su palubne topove i sidra, dok je na krmi jos citljiv naziv broda.

Dimitrij Donskoj, krstarica od sest hiljada tona nosivosti, porinuta je 1883. u Sankt Peterburgu, a pokretale su je kotlovi na ugalj, ali i tri jarbola sa jedrima.Veliki djeo ruske carske flote bio je potopljen u bitci kod Tsushime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novcice, potopljen je 29. maja 1905, kada je plovio prema Vladivostoku. Pritom je poginulo 60 od 591 clana posade.

Kompanija Shinil namjerava brod izvaditi u oktobru, a vec je izvijestila da ce polovina svega nadjenog biti vracena ruskoj vladi.