Prije dvije decenije na ulicama se pojavio Smart prve generacije, cime je konacno realizovana Mercedesova zamisao o malom gradskom automobilu koja datira iz 1970-tih.

Proizvodnja modela Smart zapocela je 1998. godine, ali ideja o jednom ovakvom vozilu zaceta je jos pocetkom ’70-tih godina 20. veka.U Mercedesu su taj projekat zvali “automobil buducnosti”, a prve skice nastale 1972. godine prikazivale su ultra-kompaktni auto cija je duzina iznosila svega 2,5 m.

Celnici kompanije zakljucili su da je sama ideja “impresivna”, ali da je u tom trenutku bila tehnicki neizvodljiva jer automobil nije mogao da zadovolji potrebne bezbjednosne standarde.Ipak, inzenjeri su nastavili da razvijaju pocetnu zamisao i u 1980-tim, medjutim, i dalje su bili daleko od realizacije ovog vozila.

U 1993. clanovima upravnog odbora Mercedesa predstavljeni su koncepti Eco Sprinter i Eco Speedster.
Pored klasicnih benzinskih i dizel motora, Smart je jos od druge generacije imao i svoju elektricnu varijantu, a taj trend nastavljen je i u okviru najnovijeg modela.

Plan je da Smart u bliskoj buducnosti proizvodi i prodaje iskljucivo elektricne automobile, sto ce se u Evropi dogoditi od 2020. godine.

Za 20 godina postojanja brenda Smart, prodato je preko 2,2 miliona automobila sa oznakom ovog proizvodjaca.