19 godina Mirze Delibašića

19 godina od odlaska Mirze Delibašića

Sport

Mirza Delibašić Kinđe, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena, umro je na današnji dan prije 19 godina. Tim povodom Košarkaški savez BiH prisjetio se legendarnog kokaškaškog asa.

Mirza Delibašić je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi, da bi 1972. godine prešao u Bosnu. Za Studente je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a s reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva puta je bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980. godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim sportistom svih vremena u našoj zemlji. Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto.

Za samo dvije godine u Real Madridu Mirza Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, a njegov nekadašnji saigrač Juan Antonio Corbalán napisao je knjigu “Razgovori sa Mirzom”.

Vjeran Sarajevu ostao je u toku opsade zahvaljujući se pozivu rukovodstva Reala da opkoljeni bosanskohercegovački glavni grad zamijeni madridskim “rajem”.

– Nisam ni pomislio na to. Gdje ću, u pi**u materinu? Zar da odem, pa da mi djeci govore da sam bio izdajnik, da ostanu bez domovine?! Nije bilo teorije!
– Kako si reagirao kad je Slavica prvi put spomenula tu mogućnost?
– Samo sam je pogledao krvnički!
– To je bilo sve?!
– Šta sam trebao: održati govor o tome?!, rekao je Mirza za knjigu “Svjetla za daljine” Slobodana Đanija Đurasovića.

Nakon duge i teške bolesti Kinđe, kako mu je bio nadimak, umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, u 47. godini, navodi se na zvaničnoj stranici KS BiH.

Podijeli

5 thoughts on “19 godina od odlaska Mirze Delibašića

Komentariši