Đoković šesti put

Đoković šesti put, kao Sampras

Sport

Srpski teniser Novak Đoković i zvanično će biti najbolji na ATP turu do kraja godine, saopšteno je iz Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP). Time je Đoković šesti put u karijeri završio na prvom mjestu na ATP listi i izjednačio rekord Pita Samprasa, po broju završenih godina na liderskoj poziciji.

Srpski teniser je završavao na prvom mjestu 2011, 2012, 2014, 2015, 2018. i 2020. godine. Svjetska teniska organizacija je potvrdila da Rafal Nadal ni matematički neće moći da ugrozi Đokovića na vrhu ATP liste. On je prvo mjesto na tabeli osigurao eliminacijom Borne Ćorića i Filipa Krajinovića na turniru u Beču.

Ovo je 16. put u poslednjih 17 godina da su na broju jedan kalendarsku godinu završili članovi „Velike trojke“ – Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer. Jedini izuzetak bio je Endi Mari, koji je dočekao 2016. godinu na čelu ATP liste.

Đoković je postavio i rekord time što je sa 33 godine najstariji broj jedan na kraju godine. Iza srpskog tenisera je sjajna godina u kojoj je prestigao Samprasa po broju nedelja na vrhu ATP liste, osvojio je prvo izdanje ATP kupa sa nacionalnim timom Srbije, a približio se i rekordu Rodžera Federera koji iznosi 310 nedelja na svetskom broju jedan. ATP je Đokoviću čestitao fantastičan uspeh odlično montiranim video-snimkom.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *