F1: Izmene za narednu godinu

F1: Izmene za narednu godinu

Sport

Od iduće godine u Formuli 1 će ekipama biti zabranjeno korištenje kvalifikacijskog moda bolida. Kvalifikacijski mod je režim rada motora koji ekipa koriste za oslobađanje dodatne snage motora tokom kvalifikacija.

To proteklih nekoliko godina obilato koristi Mercedes koji je prosječno brži od konkurencije za jednu sekundu po krugu, a sam šef ekipe Totto Wolf je to nazvao “party mode”. Britanski portal RaceFans je objavio da Svjetska automobilistička federacija (FIA) želi na taj način ujednačiti performanse bolida tokom kvalifikacija kako bi one bile što zanimljivije.

S druge strane pet timova je nezadovoljno kaznom koju je Svjetska automobilistička federacija (FIA) izrekla Racing Pointu. Nakon što je Renault tri utrke zaredom ulagao žalbe na legalnost Racing Pointovog bolida kojeg mnogi zovu “ružičastim Mercedesom”, FIA je odlučila kazniti nekadašnju Force Indiju.

FIA je kaznila Racing Point sa 400.000 eura i oduzela mu 15 bodova iz konstruktorskog poretka nakon što je ustanovljeno da je ekipa koristila dizajn usisnika zraka za kočnice iz prošlogodišnjeg Mercedesa.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *