F1 objavila raspored

F1 objavila raspored za 2021.

Sport

Vodstvo Formule 1 danas je objavilo raspored utrka za 2021. godinu. Sezona će početi utrkom u Australiji 21. marta, a završit će se u Abu Dhabiju 5. decembra. Ukupno će biti vožene 23 utrke. Za sada još nije poznato samo gdje će biti održana četvrta utrka 25. aprila nakon što je Velika nagrada Vijetnama izbačena u posljednji trenutak.

Osim Australije i Bahreina najbolji vozači svijeta će se takmičiti i u Bahreinu, Kini, Španij, Monaku, Azerbejdžanu, Kanadi, Francuskoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, Rusiji, Singapuru, Japanu, SAD-u, Meksiku, Brazilu i Saudijskoj Arabiji.

Za razliku od prošlih sezona imat ćemo priliku gledati nove utrke u Nizozemskoj i Saudijskoj Arabiji. Važno je napomenuti i da ugovori sa Velikom nagradom Španije i Brazila još nisu službeno potpisani, ali vodstvo Formule 1 već računa na njih.

Utrka za Veliku nagradu Vijetnama izbačena je iz kalendara Formule 1 za 2021. godinu. Utrka u Vijetnamu se trebala voziti 25. aprila 2021. godine, ali je ipak izbačena iz kalendara. Ukoliko vodstvo najbržeg cirkusa na svijetu pronađe zamjensku utrku, onda će se kalendar proširiti na 23 utrke, što će biti novi rekord.

Odluka o izbacivanju ove utrke iz kalendara donesena je nakon što je ključni čovjek za njenu organizaciju uhapšen zbog korupcije. Radi se o predsjedniku Narodnog komiteta Hanoi Nguyenu Duc Chungu koji je lišen slobode u augustu pod sumnjom da je prisvojio dokumente koji sadrže državne tajne. Ovaj slučaj nema veze s Formulom 1, ali zbog njegovog odsustva organizacija neće biti moguća. Vijetnamske vlasti su saopćile da imaju druge prioritete među kojima su ključni izbori, pandemija koronavirusa i oporavak nakon tajfuna. Moguće je da će se utrka u Vijetnamo voziti 2022. godine, ali garancija nema.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *