Iranu prijeti izbacivanje

Iranu prijeti izbacivanje

Sport

Međunarodno udruženje sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportista, pozvalo je na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube 27-godišnjeg hrvača Navida Afkarija. Mladi hrvač je osuđen na dvije smrtne kazne zbog ubistva zaštitara na protuvladinim protestima koji su se 2018. godine održali u Shirazu.

Međutim, postoji sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje. Aktivisti za ljudska prava tvrde da je uspješni hrvač samo mirno protestvovao, a njegov advokat je dodao kako nema dokaza za njegovu krivnju. “Užasan čin pogubljenja sportiste može se smatrati odbacivanjem humanitarnih vrijednosti koje podupire sport”, rekao je direktor WPA Brendan Schwab.

“Zbog toga bi Iran trebao izgubiti pravio biti dio univerzalne zajednice sporta”, dodao je. Schwab je istaknuo kako bi globalna sportska tijela, poput Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodne nogometne federacije (FIFA) trebala iskoristiti svoj utjecaj i izvršiti pritisak na Iran.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju. “Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu”, navodi se u saopćenju suda.

Grupe za zaštitu prava i strani dužnosnici, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trumpa, pozvali su na odgodu izvršenja smrtne kazne, a na društvenim mrežama je pokrenuta kampanja #SaveNavidAfkari.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *