Lucas Braathen

Lucas Braathen slavio na otvaranju

Sport

Lucas Braathen je slavio na otvaranju skijaške sezone u Söldenu. Dvadesetogodišnji Norvežanin je bio apsolutni autsajder pred ovu utrku, odvezao je peto najbolje vrijeme u prvoj i drugo u drugoj vožnji, no to mu je bilo dovoljno da iskoristi kikseve najboljih veleslalomaša svijeta i upiše prvu pobjedu u karijeri.

Ostala mjesta na podiju pripala su Švicarcima. Drugo mjesto osvojio je Marco Odermatt, a treće Gino Caviezel. Hrvatski skijaš Filip Zubčić je osvojio 12. mjesto.

Podsjecamo, Međunarodna skijaška federacija saopštila je da ove sezone neće biti tradicionalnih skijaških trka u Sjevernoj Americi zbog pandemije virusa korona. Kako je precizirano, skijaši će se u Sjevernu Ameriku vratiti u sezoni 2021/22 a ove će trke biti ‘preseljenje’ na druge lokacije.

Tako će deset trka, koje su bile na programu od 29. novembra do 6. decembra u SAD i Kanadi, biti prebačene u Val d'Izer i Kurševel u Francuskoj i Sent Moric u Švajcarskoj.

Međunarodna skijaška federacija se na ovaj potez odlučila poslije konsultacija sa nacionalnim federacijama SAD i Kanade, odnosno organizatorima trka. Zajednički je zaključak da zbog krize sa pandemijom virusa korona nije moguće garantovati bezbjednost učesnicima i brojnim navijačima.

U ženskoj konkurenciji otkazane su trke slaloma i veleslaloma u Kilingtonu 28. i 29. novembra i brze discipline (spust, super G) u Lejk Luisu između 1. i 6. decembra. Skijaši su ostali bez brzih disciplina u Lejk Luisa (25-29. novembar), kao i tehničkih i brzih disciplina u Vejlu i Briver Kriku od 1. do 6. decembra.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *