NBA: Skidanje marihuane

NBA: Skidanje marihuane sa spiska

Sport

NBA razmatra skidanje marihuane sa spiska zabranjenih supstanci u novom kolektivnom ugovoru. Aktuelni kolektivni ugovor važi do kraja sezone 2023/2024, a na listi zabranjenih supstanci nalazi se i marihuana. Prema trenutnom pravilniku igrači imaju pravo na dva pozitivna testa, ali ukoliko i treći put padnu automatski im slijedi suspenzija od pet utakmica.

No, nakon što je, prema mišljenju stručnjaka, tokom takmičenja u “balonu” u Orlandu u kojem je marihuana bila dozvoljena poboljšan kvalitet košarke, čelnici NBA lige razmišljaju o tome da je u potpunosti legalizuju. Preostale dvije najjače američke profesionalne sportske lige – bejzbolska MLB i hokejaška NHL liga su već dozvolile konzumiranje marihuane među igračima.

Dok se “prašina” nakon finala NBA lige u kojem su slavili Los Angeles Lakersi polako sliježe, “procurio” je izgled prstena namijenjenog šampionima. Kao što nalaže tradicija, svaki igrač koji je učestvovao u osvajanju šampionske titule dobit će specijalni prsten. Prstenje se dodjeljuje na prvoj utakmici nove sezone, a igrači koji eventualno u međuvremenu napuste klub dobiju prsten i kasnije.

Novi prsten će imati posebnu važnost jer ide u ruke igrača Lakersa nakon deset godina, ali i zbog pogibije legendarnog košarkaša ovog tima Kobea Bryanta. Lakersi su se izjednačili s Boston Celticsima osvajanjem 17. titule prvaka, a ovo je ujedno i prvi prsten za Anthonyja Davisa nakon nekoliko neuspješnih godina u New Orleans Pelicansima. U središtu prstena je trofej Larry O'Brien, okružuju ga dijamanti, a ime Los Angeles Lakersa je ugravirano ljubičastom bojom. Ovo je definitivno drugačiji dizajn u odnosu na onaj koji su izabrali Toronto Raptorsi prošle godine.

Podijeli

1 thought on “NBA: Skidanje marihuane sa spiska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *