takmičenja u Wengenu

Nema više takmičenja u Wengenu

Sport

Ljubitelji skijanja svake godine s posebnim nestrpljenjem očekuju dvije utrke – Wengen i Kitzbühel. No, 2021. godine će stvari biti znatno drukčije. Skijaški savez Švicarske nije prijavio Wengen za iduću sezonu Svjetskog kupa, što znači da nakon 90 godina nećemo gledati takmičenja na kultnoj stazi Lauberhorn.

“Nismo u mogućnosti ispuniti finansijske uslove Organizacijskog odbora iz Wengena, te ćemo ga izbaciti iz kalendara utrka Svjetskog kupa”, pojasnio je svoju odluku Skijaški savez Švicarske. Iako se u Wengenu održavaju i takmičenja u slalomu, staza Lauberhorn je najpoznatija po spustu.

Radi se o najpoznatijem, najbržem, najdužem i najopasnijem spustu na svijetu, a stazu dugu 4.270 metara oni najhrabriji skijaši koji se pojave na startu pređu za oko dvije i pol minute. Takmičenja u Wengenu održavaju se od 1930. godine, a nisu prekinuta ni tokom Drugog svjetskog rata.

Od 1967. godine utrke se voze u okviru Svjetskog kupa, a rekorderi Wengena su Ivica Kostelić i Karl Molitor koji su slavili po šest puta.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *