wengen

Sjajno za ljubitelje skijanja

Sport

Ljubitelji skijanja bili su razočarani nakon što je objavljena informacija da je Švicarski skijaški savez uputio zahtjev Međunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS) za uklanjanje najpoznatijeg i najopasnijeg spusta s liste utrka Svjetskog kupa.

Sada iz Švicarske dolaze ohrabrujuće vijesti. Do obrata je došlo nakon što je finansijsku pomoć Wengenu obećao hotelijer Joerg Moser, javila je Hina.

Lokalni biznismen rekao je kako će učestvovati u finansijskoj konstrukciji sa 300.000 švicarskih franaka, a to je trećina iznosa koju su organizatori tražili od Švicarskog skijaškog saveza.

Švicarski skijaški savez nada se kako će i vlada subvencionirati dio sredstava, čime bi se zatvorila finansijska konstrukcija od milion franaka, koliko su organizatori tražili. U međuvremenu Švicarski skijaški savez povukao je zahtjev za uklanjanje Wengena iz kalendara Svjetskog kupa.

Iako se u Wengenu održavaju i takmičenja u slalomu, staza Lauberhorn je najpoznatija po spustu. Staza Lauberhorn duga je 4.270 kilometara i najduža je spustaška staza u kalendaru Svjetskog kupa.

Na jednom dijelu staze skijaši dostižu brzine i do 160 kilometara na sat, a rekord je 161,9 km/h koji je postavio Johan Clarey 2013. godine. Najbolje vrijeme u historiji postavio je Kristian Ghedina (2:24.23), a utrku je vozio prosječnom brzinom od 106,3 kilometra na sat.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *