Wenger

Wengerova nogometna revolucija

Sport

Legendarni trener Arsenala Arsene Wenger predlaže novu revolucionarnu ideju u nogometu, a njegov novi prijedlog je da se totalno ukine zimski prijelazni rok jer, kako kaže, mnogi treneri se ne snalaze najbolje u tom periodu, a također je dao i još dva prijedloga za bolju budućnost nogometa. Wenger je prvo objasnio zbog čega želi ukinuti januarski prijelazni rok, a da pored toga što se menadžeri ne snalaze dobro, igrači su ti koji na pola sezone žele napustiti klub jer su izgubili mjesto u ekipi.

“Ja sam za ukidanje januarskog prijelaznog roka jer se menadžeri ne snalaze najbolje u tom periodu. Već u oktobru, kada se desi da neko od igrača više nije u prvoj postavi, oni pokušavaju pronaći novi klub i samo čekaju januar da odu. Ti igrači više nisu motivisani i jednostavno odustanu od svega”, rekao je Wenger. Wenger je nakon toga rekao da predlaže ograničavanje dijela budžeta kluba te da 50 posto ukupnog fonda bude za plate.

“Također, zalažem se za ograničavanje dijela budžeta kluba koji je osiguran za plate igračima te da on, na primjer, bude 50 posto. Pola budžeta kluba odredi se za isplatu plata, druga polovina pokriva sve ostale troškove. U Arsenalu je ovakvo pravilo bilo nametnuto od banaka i mi nismo mogli da prekoračimo dio budžeta koji je bio za plate. Ali, to nas nije spriječilo da isplaćujemo veoma visoke plate”, kazao je Wenger.

Nakon toga, on je rekao da predlaže uvođenje licenci za agente. “Nemam ništa protiv plaćanja agenta koji napravi dobar posao, kao što je to bio slučaj s Patricom Vierom koji je umjesto u Ajax, došao u naš klub. Bio sam sretan kada sam platio njegove agente, ali kada moram platiti agenta jer je njegov igrač produžio ugovor s klubom, nisam baš siguran da je on uradio neki bitan posao. Ono što meni smeta je da agent za jedan posao može biti plaćen i od kupa koji kupuje i od kluba koji prodaje. To je ilegalno, ali nekada im polazi za rukom. Iz tog razloga, zalažem se za uvođenje licenci za agente, što bi sigurno bila dobra stvar”, istakao je ovaj proslavljeni trener Arsenala.

Wenger je ranije, podsjećamo, predložio da se promijeni pravilo nedozvoljene pozicije smatrajući da bi se to pravilo trebalo potpuno “okrenuti”, odnosno da se nedozvoljena pozicija treba svirati tek kada se čitavo tijelo napadača nalazi ispred pretposljednjeg igrača u odbrani.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *