Americke kompanije ocjekuju da ce najkasnije za cetiri godine poceti da isporucuju tecni prirodni gas Nemackoj, sto ce biti izazov za Rusiju, koja trenutno pokriva 60 odsto njemackog uvoza gasa, izjavio je zamjenik amjerickog ministra energetike Den Bruilet.

“Americki tecni prirodni gas stize u Nemacku. Pitanje nije da li, nego kada“, rekao je Bruilet listu “Bild”.
Americki predsjednik Donald Tramp u julu je optuzio Njemacku da je “zarobljenik” Rusije zbog svoje energetske zavisnosti od te zemlje i zatrazio da se obustavi rad na gasovodu “Sjeverni tok 2” u Baltickom moru.

Nemacka je odbacila kritike i saopstila da je otvorena za diverzifikaciju svojih energetskih resursa, s napomenom da ce prodaja biti regulisana ekonomskim uslovima.Bruilet je priznao da ce americki gas biti skuplji, ali je rekao da ce, zbog njegovog prisustva, biti odredjena maksimalna cijena koju ce moci da naplacuje ruski “Gasprom”.

“Gasprom nece moci da radi sta hoce, zato sto ce tu biti amjericki gas”, rekao je americki zvanicnik, koji se prosle sedmice sastao u Berlinu sa amjerickih poslovnim liderima.Ambasador SAD Ricard Grenel izjavio je “Bildu” da je kancelar Angela Merkel dala licna uvjerenja Trampu da Nemacka zeli da kupuje americki tecni gas.