Ćevapi na 30. mjestu

Ćevapi na 30. mjestu

Uncategorized Zanimljivosti

Prema godišnjoj ljestvici koju je objavio TasteAtlas, svjetski atlas hrane, ćevapi su proglašeni 30. najboljim tradicionalnim jelom na svijetu. Bosanska kuhinja je proglašena 25. najboljom kuhinjom, a Sarajevo je proglašeno 28. najboljim gradom na svijetu za tradicionalnu hranu.

Pizza Margherita iz Napulja proglašena je najboljim tradicionalnim jelom na svijetu, a na drugom mjestu nalazi se turski Adana Kebap, dok je na trećem mjestu japanski Ramen. TasteAtlas sadrži bazu od više od 10 hiljada tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda. Top liste su složene na temelju 63.402 priznatih glasova korisnika.

Bosanska kuhinja na 25. mjestuBosanska kuhinja na 25. mjestu. Najboljim kultnim restoranskim jelom na svijetu proglašena je pizza Napoletana u pizzeriji L'Antica Pizzeria da Michele (Napulj, Italija). Cheeseburger u restoranu Emily u New Yorku je na drugom mjestu, a treće mjesto zauzima Hummus u Abu Hassanu u Tel Avivu.

Najbolja jela po kategorijama: Najboljom tradicionalnom kuhinjom proglašena je italijanska, dok je najbolja regija za tradicionalnu hranu Emilia-Romagna, također u Italiji. Najbolji grad za tradicionalnu hranu je Pariz, dok je najbolji francuski sir Brillat-Savarin, a najbolji argentinski desert Chocotorta.

Podijeli

1 thought on “Ćevapi na 30. mjestu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *