Korona

Aktuelnosti: Korona

News Vijesti

U posljednja 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.919. Ovo je ipak manje od jučerašnjih rekordnih 2.421 novih slučaj. Nacionalni stožer civilne zaštite saopćio je da je među njima 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata. Preminulo je 15 osoba.

Od 25. februara 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 37.208 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 452 preminule, ukupno se oporavilo 25837 osoba od toga 1038 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 26730 osoba. Do danas je ukupno testirana 449 541 osoba, od toga 3973 u posljednja 24 sata.

Slovenija je danas dodala još jednu tačku na strogu odluku o novim mjerama zbog koronavirusa – zabrana napuštanja općine boravka. Kako se navodi u poruci koju je objavio premijer Janez Janša, ograničenje kretanja na općine najprije će se sedam dana odnositi na cijelu zemlju, a opuštanje mjera uslijedit će postepeno i po potrebi samo u određenim regijama.

Podsjetimo, Slovenija je u subotu uvela nove mjere koje podrazumijevaju obustavu javnih i privrednih aktivnosti da bi se spriječilo širenje koronavirusa. Nove mjere obuhvataju zatvaranje trgovačkih centara, restorana, hotela, vrtića, studentskih domova, a izuzeci menze u radnim organizacijama i bolnicama. U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.675 novih slučajeva koronavirusa i petero umrlih od posljedica koronavirusa.

Zbog pogoršane situacije s pandemijom koronavirusa medicinsko osoblje u Kantonalnoj bolnici Zenica nalazi se na izmaku snaga, a osim toga zaražena su 32 doktora koronavirusom, a pozitivno je i više od 40 medicinskih sestara. Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da u ovoj ustanovi radi 178 doktora te da je veoma teško preko noći zamijeniti ovoliki broj zaraženih s obzirom da svakog dana imaju po 10 novih.

“Imamo dramatično pogoršanje situacije, posebno u bolnici gdje osim doktora i medicinskih sestara imamo zaražene ljude u administraciji, njih 15, te 50 ljudi koji su u samoizolaciji zbog kontakata. Veoma je teško organizovati liječenje i kontrole koje su potrebne pacijentima, ali i drugima koji dolaze u Kantonalnu bolnicu Zenica”, kazao je Skomorac.

Podijeli

1 thought on “Aktuelnosti: Korona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *