Amenija

Armenija mora povući snage

News Vijesti

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da su razumni pozivi za prekid vatre u oblasti Nagorno-Karabah, ali da moraju obuhvatiti i povlačenje jermenskih snaga sa azerbejdžanske teritorije.

Cavusoglu je na konferenciji za novinare sa švedskom ministricom vanjskih poslova Ann Linde u Ankari naglasio da bi pomoglo da sastanak obuhvati svih 11 članica grupe iz Minska oformljene radi posredovanja u sukobima u Nagorno-Karabahu, a na čijem su čelu Rusija, SAD i Francuska.

Smatramo da su razumni međunarodni pozivi za prekid vatre, ali shvatamo želju međunarodne zajednice za rješavanje ovog pitanja ako tu bude i poziva Armeniji da se povuče sa teritorije Azerbejdžana“, istakao je Cavusoglu. Armenija i Azerbejdžan optužuju se međusobno za kršenje prekida vatre usaglašenog prije tri dana u oblasti Nagorno-Karabah.

Nekoliko svjetskih sila zatražilo je hitan prekid smrtonosnih sukoba, ali Turska, koja nije dio posredničkih napora, podržava Azerbejdžan i neprestano traži povlačenje jermenskih snaga. Turska je dio jedanaestočlane grupe iz Minska. Cavusoglu je ponudio učešće u razgovorima Linde pošto Švedska preuzima predsjedavanje OEBS-u, pod čijim je ingerencijama i grupa iz Minska.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *