Bajden formira radnu grupu

News Vijesti

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden planira da imenuje sopstvenu radnu grupu za borbu protiv pandemije virusa korona prije nego što preuzme dužnost. Bajden će sutra saopštiti imena tima od 12 članova koji će se boriti protiv virusa.

Bajden će imenovati tri kopredsjedavajuća tima – Viveka Murtija, bivšeg hirurga, Dejvida Keslera, bivšeg šefa Uprave za hranu i lijekove, i Marselu Nunjez-Smit, vanrednog profesora medicine na Univerzitetu Jejl, piše list.

Ovaj potez ukazuje da će glavni prioritet za Bajdena biti borba protiv virusa korona što je suprotno zalaganjima odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Bajden je ranije rekao da će, ako bude izabran, narediti obavezno nošenje maski, ali će se suočiti sa mnoštvom teških odluka pri stupanju na dužnost, uključujući način distribucije bilo koje odobrene vakcine. SAD su juče prijavile više od 129.000 novih slučajeva infekcije, četvrti dan zaredom više od 100.000 infekcija i četvrti put zabilježile su jednodnevni rekordni rast ove nedjelje.

Gotovo svaka država je prijavila rastuće trendove broja zaraženih i hospitalizacija. Prošlog mjeseca Zeke Emanuel, profesor zdravstvenog menadžmenta na Univerzitetu u Pensilvaniji, rekao je za list “Politico” da će Bajden formirati timove koji će raditi na testiranju, distribuciji vakcina, terapiji, uputstvima za otvaranje škola, a sve to u koordinaciji sa svim državama.

Demokratski kandidat Džo Bajden je izabrani predsjednik SAD, ali do inauguracije 20. januara treba da prođe nekoliko koraka. Prva stvar je da do 23. novembra svi glasovi moraju biti izbrojani u svim državama, a već se zna da u nekim državama neće svi uskoro biti izbrojani.

Do 11. decembra države moraju da potvrde elektorske glasove, iako se sistem razlikuje od države do države. Potvrda glasova zvanično može da počne od 10. novembra. Osmi dan decembra se zove “sigurna luka”, i tada moraju države da imaju izbrojane glasove, riješene eventualne sporove i određenog pobjednika elektorskih glasova.

Po zakonu, dan kada elektori glasaju mora biti ponedjeljak, ali tek nakon što prođu dvije srijede u jmesecu – ovog puta taj datum pada 14. decembra. Elektori će se tog dana pojaviti na poslu, glasati i poslati rezultate u Vašington. Glasovi moraju do 23. decembra da stignu u Vašington, na Kapitol hil, najkasnije devet dana otkako su poslati. Trećeg dana januara 2021. novi Kongres polaže zakletvu – novi članovi Predstavničkog doma i Senata će se svečano zakleti u podne, a to će biti početak 117. Kongresa.

“Smatramo da je ispravno sačekati zvanične rezultate“ – portparol Kremlja ❗️

Podijeli

4 thoughts on “Bajden formira radnu grupu

  1. Ne gledajte cnn, fox news, abc, msnbc i ostale medijske globalisticke splacine ako hocete objektivnu informaciju! Toplo preporucujem Newsmax kanal za pocetak

  2. “Smatramo da je ispravno sačekati zvanične rezultate“ – portparol Kremlja… Ovde ćemo da sačekamo još za cestitke…

  3. Kome nije jasno ko su oni i sta su nek se informise. ! Ciji je ovo znak sto pokazuju??? Sve ima ljudi. Nemojte biti slepi!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *