Tvrdnja-Huta

Tvrdnja Huta nije kredibilna

Vijesti

Šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan izjavio je danas da tvrdnja jemenskih Huta da su odgovorni za napad na saudijska naftna postojenja “nije baš mnogo kredibilna”. “Jemenski pobunjenici su objavili da su izveli taj napad. To nije previše kredibilna tvrdnja”, rekao je francuski ministar i dodao da je u toku međunarodna istraga.

“Sačekajmo rezultate, pre toga nemam posebno mišljenje”, dodao je Le Drijan, dodavši da će istraga biti brza, prenosi Reuters. Britanska agencija navodi da je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uprla prstom u Iran za nad izveden na postrojenje Saudi Aramko 14. septembra.

Napad je izazvao potres na svjetskom naftnom tržištu jer je prepolovio proizvodnju saudijske nafte. Le Drijan smatra i da će predstojeća Generalna debata Generalne skupštine UN biti prilika za razgovore u cilju deeskalacije situacije.

Jean-Yves Le Drian francuski je političar koji je bio ministar Europe i vanjskih poslova od 2017. Prethodno je bio ministar obrane od 2012. do 2017. pod predsjednikom Françoisom Hollandeom. Njega je Emmanuel Macron imenovao na dužnost ministra vanjskih poslova u prvoj filipinskoj vladi 17. maja 2017. godine.

Podijeli

Komentariši