Kamala Harris

Biden odabrao Kamalu Harris

News Vijesti

Predsjednički kandidat Demokratske stranke na predstojećim izborima u SAD-u Joe Biden odabrao je senatoricu Kamalu Harris (55) za svoju potpredsjedničku kandidatkinju. Ukoliko Biden osvoji mandat to će značiti da će po prvi put u historiji tamnoputa žena biti potpredsjednica Amerike.

Bidenov izbor je dobra strateška odluka s obzirom na to da njegova kampanja sada obuhvata rasnu raznolikost, rodnu ravnopravnost i generacijsku širinu.

Više mjeseci je trajao pritisak ljevičarskih frakcija na Bidena da odabere progresivnu zvijezdu poput senatorke Elizabeth Warren iz Massachusettsa, no Kamala Harris je izbor koji će dodatno zakomplikovati kampanju trenutnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kamala Harris je trenutno senatorka u Kaliforniji, a ranije je bila javna tužiteljica koju prati reputacija žestoke protivnice Donalda Trumpa i njegove administracije. Ona je kćerka imigranata iz Jamajke i Indije, njena majka je bila nadaleko cijenjena kao istraživačica raka dojke, dok je njen otac bio eminentni ekonomista koji je većinu karijere proveo na Stanford univerzitetu.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *