Biden vjeruje vakcini

Biden vjeruje vakcini i naučnicima

News Vijesti

Kandidat za američkog predsjednika na izborima u novembru Joe Biden rekao je da, iako vjeruje ono što naučnici kažu o potencijalnoj vakcini protiv koronavirusa, ne vjeruje predsjedniku Donaldu Trumpu. Njegovi komentari uslijedili su u vrijeme kada je debata o vakcini – kako će biti viđena u javnosti i kako će biti distribuirana – zauzela centralno mjesto u predsjedničkoj utrci s obzirom da je ostalo još sedam sedmica do izbora u novembru, javio je AP.

Trump i Biden razmjenjuju optužbe da potkopavaju povjerenje javnosti u potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa, javio je AP. Biden je izrazio zabrinutost da bi postupak odobravanja vakcine mogao podijeliti ljude po političkim linijama, dok se Trump i njegovi saveznici protive tome što takvi komentari Bidena i drugih demokrata okreću javnost prema potencijalno spasonosnoj vakcini kada ona bude dostupna.

Biden je, govoreći u Wilmingtonu u državi Delaware, nakon što su ga stručnjaci za javno zdravstvo obavijestili o potencijalnoj vakcini, naveo kao primjer Trumpovu “nesposobnost i nepoštenje” oko distribucije zaštitne opreme i testiranja na koronavirus. SAD “ne mogu si priuštiti ponavljanje istih grešaka kada je u pitanju nabavka vakcine”, rekao je.

– Vjerujem vakcinama, vjerujem naučnicima, ali ne vjerujem Donaldu Trumpu, a u ovom trenutku mu ni američki narod ne može vjerovati – rekao je Biden.

U srijedu navečer Trump je pokrenuo nova pitanja o uvođenju vakcina kada je javno kontrirao direktoru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji je na kongresnom saslušanju ranije u srijedu rekao da vakcina neće biti široko dostupna većini Amerikanaca do ljeta 2021.

Trump je rekao da je direktor CDC-a Robert Redfield pogriješio i da bi SAD mogle početi distribuciju vakcina počevši od sredine oktobra. – Mislim da je pogriješio kad je to rekao. Mislim da su to samo netačne informacije. Smatram da se zbunio – rekao je Trump na komentare Redfielda.

Podijeli

1 thought on “Biden vjeruje vakcini i naučnicima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *