BiH je zaglavljena

BiH je zaglavljena i ne može napredovati

News Vijesti

Administracija američkog lidera Joe Bidena trebala bi se posvetiti jačanju demokratije i zaustavljanju utjecaja Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu kroz zajedničku saradnju s Evropskom unijom, jedna je od glavnih preporuka koja se danas našla pred Kongresom SAD-a.

Na saslušanju pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa učestvovali su utjecajni poznavaoci dešavanja i situacije na Balkanu, a koji su budućoj administraciji novoizabranog američkog predsjednika dali preporuke kakve stavove bi trebala zauzeti u vezi sa zemljama Zapadnog Balkana.

BiH zaglavljena i ne može napredovati

U uvodnom obraćanju predsjednik Odbora Eliot Engel, kroz prisjećanje na raspad Jugoslavije, posebno se osvrnuo na Dejtonski mirovni sporazum koji je, kako kaže, okončao stravične užase u BiH, ali danas zemlju doveo do mrtve tačke.

“BiH je zaglavljena i ne može napredovati. Sada vidimo da ovaj sistem ne funkcioniše na mnogo načina i da je doveo BiH do dubokog zamrzavanja gdje Republika Srpska blokira odluke od državnog nacionalnog interesa u korist široko rasprostranjene autonomije. Ovo se mora završiti. Dejton je doveo BiH dokle je je mogao, ali već godinama više ne funkcioniše. Stoga Bidenova administracija mora postaviti jednostavno pitanje. Šta učiniti sljedeće?”, rekao je Engel. Poruka Odbora za vanjske poslove američkog Kongresa jeste da BiH još nije uspjela dostići održivu demokratiju.

Priznanje Kosova

Sudeći prema onome što je danas izneseno pred Kongresom SAD-a, Bidenova administracija će u mnogome biti posvećena normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kako je rečeno, jedan od načina da ove dvije zemlje zajedno napreduju jeste da se fokusiraju kako ratne zločince dovesti “pred lice pravde”.

“Ljudi na Kosovu zaslužuju živjeti slobodno u demokratskoj i neovisnoj zemlji koja je u potpunosti dio međunarodne zajednice. Srbija mora pokazati da vidi svoju budućnost na Zapadu. Preokret neprihvatljivog produbljivanja sigurnosnih operacija s Rusijom bio bi važan korak za Beograd. Srbijanski lideri moraju priznati da Vladimir Putin i Xi Jiping nisu njihovi prijatelji. Dok SAD i evropski parteri pomažu Zapadnom Balkanu u ostvarenju prosperitetne i demokratske budućnosti, Putinov režim promoviše destruktivnu agendu pokazujući podjele i potičući etničke tenzije. Putin i njegovi prijatelji imaju za cilj ugušiti demokratski progres u regiji i opstruirati integracije Zapadnog Balkana, dok kineske komunističke partije predstavljaju opasnost za regiju”, stav je Odbora za vanjske poslove SAD-a.

Bivša državna sekretarka Madeleine Albright je istakla da je Bidenova administracija naklonjena pružanju pomoći u razvoju Zapadnog Balkana, što je, kako je istakla, od posebnog značaja u vrijeme kada zemlje ove regije pate od teških zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

“Balkan je danas mirniji i stabilniji nego što su mnogi mislili da može biti prije 25 godina. Zemlje se nisu raspale ili vratile etničkom nasilju. Umjesto toga, naklonjene su evropskim integracijama i rade na jačanju veza sa SAD-om”, kazala je Albright.

Ipak, ona je istakla da je korupcija i dalje veliki problem na Zapadnom Balkanu, kao i političke vođe koje potiču na širenje etničkih tenzija. Albright naglašava da Kina i Rusija šire novi utjecaj u regiji, a Srbija je posebno meta antizapadnobalkanske propagande. Bivša sekretarka smatra da je oporavak od pandemije prilika za SAD da pomogne ovoj regiji, ali i da SAD mora udružiti snage s Evropskom unijom kako bi zajedno pomogli napredak Zapadnog Balkana.

Podijeli

Najčitanije

Ocjena
5

5 thoughts on “BiH je zaglavljena i ne može napredovati

Komentariši