BiH u raljama korupcije

Vijesti

U Bosni i Hercegovini nijedan veliki slučaj korupcije nije procesuiran, niti je doživio neku vrstu epiloga, tako da je kompletno društvo veoma rezignirano i razočarano smatrajući da nam je korupcija postala stil življenja i nešto što je prihvatljivo, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. decembra, ona, kao i drugi analitičari, smatra da je stanje u vezi s pitanjem korupcije u BiH veoma loše.

“Ne možemo reći da nisu postojali neki pokušaji suzbijanja, ali su rezultati jednostavno izostali”, naglasila je Topićeva te dodala da se protiv korupcije u ovom momentu bore samo pojedinci, određeni mediji i nevladine organizacije. Igor Vukajlović, tehnički sekretar Udruženja građana “Tender”, kazao je, govoreći o korupciji u javnim nabavkama u BiH, da se u posljednjih godinu dana u vezi s pitanjem njenog suzbijanja nije ništa desilo.

“Prvo zato što vlast na nivou BiH nije bila formirana, tako da proces koji je trebalo da funkcioniše u smislu izmjene zakona nisu radili, čak je nekakav prijedlog zakona napravljen i ranije, ali on još nije ušao u parlamentarnu proceduru zbog neuspostavljanja vlasti”, rekao je Vukajlović za “Nezavisne”. Prema njegovim riječima krade se i dalje enormno, a sve više nabavki sprovodi se na način da budu ili netransparentne ili one koje su transparentne da se namjeste za nekog određenog.

Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH istakao je da BiH ima zaokružen strateški okvir borbe protiv korupcije, ali i da je evidentno nepostojanje jasnih kanala komunikacije i saradnje između različitih nivoa vlasti. Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, rekao je da se građani Sarajeva već nekoliko dana guše zbog lošeg kvaliteta vazduha, a da se svakog dana građani širom BiH guše zbog korupcije. On je priznao da je VSTS neefikasan, te je najavio da Ambasada pokreće novi projekat u sferi borbe protiv korupcije, naročito u oblasti javnih nabavki.

“Pružićemo pomoć građanima i zviždačima koji su spremni da prijave korupciju i da se bore protiv nje u svojim zajednicama. Želimo ih osnažiti za stvaranje kulture koja odbacuje korupciju i sprečava da javna sredstva završe u džepovima pojedinaca”, rekao je on. Metju Fild, britanski ambasador u BiH, rekao je da više od 80 odsto stanovništva BiH smatra da su zdravstvo, obrazovanje, policija i pravosuđe podložni korupciji, što je neprihvatljivo. O alarmantnoj situaciji u vezi s pitanjem korupcije u BiH govori i nedavna situacija, kada je Rajnhard Pribe, njemački pravni ekspert, predstavio Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima BiH glavne nalaze izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH.

“Nalazi eksperata ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopštenje Delegacije EU u BiH. EU je pozvala sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u mišljenju Komisije.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *