šta će Amerikanci reći

Bitno je šta će Amerikanci reći

News Vijesti

Historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović nije siguran koliko je pozitivno to što su dva člana Predsjedništva BiH uskratila gostoprimstvo ruskom ministru Sergeju Lavrovu, kaže kako je najbitnije je li se on ponašao prema ranije dogovorenom protokolu.

“Treba imati dvije stvari na umu. Prvo da li su oni znali kakav je protokol dogovoren prilikom ugovaranja posjete ministra Lavrova, odnosno da li je dogovoreno da se ranije u Lukavici susretne s Dodikom, kasnije s Draganom Čovićem te da li su insistirali da taj protokol sadrži nešto drugo. Da li su možda insisitirali da Lavrov prvo dođe u Predsjedništvo, da ne razgovara sa Čovićem, već s Komšićem… Ako nisu dogovarali takav protokol, onda su napravili veliki problem”, kaže profesor Kamberović.

Kamberović kaže da izjave ministra Lavrova ne mogu biti uzrok odbijanja susreta s njim, jer ne mogu zvaničnici jedne zemlje određivati šta će ministar druge zemlje misliti ili govoriti. “Što se tiče zastave, oni tu imaju pravo, ali u vezi s izjavama ne – to je njegovo pravo. Znali su svi ranije kakvi su njegovi stavovi te ako je to razlog, onda nisu trebali prihvatiti posjetu uopće”, kaže on.

Potez Komšića i Džaferovića je, uz sve to, ipak prema njegovom mišljenju znak da država pokušava održati dostojanstvo Predsjedništva, ali je najbitnije šta je u pripremi posjete uradilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH i službe Predsjednišva BiH.

“Rusija će sigurno biti nezadovoljna ovim stavom jer je ovo neki vid diplomatskog skandala. Ne vjerujem da će se u javnom manifestiranju vanjske politike ove zemlje nešto promijeniti, ali može biti razlog da krenu dodatno više podržavati Milorada Dodika”, kazao je.

Ipak, prema Kamberovićevom mišljenju još jedna važna stvar je da li su Komšić i Džaferović imali konsultacije ili signale od drugih subjekata iz svjetske diplomatije da naprave takav potez.

“Ako imaju nečiju podršku u ovom potezu, ruski odgovor će biti blaži, a ukoliko su solirali, onda će Rusi to znati kazniti. Osnovno je pitanje kako će Amerikanci reagovati, da li će podržati nešto ovakvo”, smatra Kamberović.

Podijeli

7 thoughts on “Bitno je šta će Amerikanci reći

Komentariši