Bjelorusija će krenuti u rat

Bjelorusija će krenuti u rat

News Vijesti

Bjelorusija će ratovati u slučaju da zapadne zemlje izvrše agresiju na Rusiju, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko. On je za ruske medije rekao da će između 60.000 i 65.000 vojnika, koliko ima bjeloruska vojska, krenuti u rat ukoliko neko pokuša da izvrši agresiju na Rusiju kroz Bjelorusiju ili blizu njene teritorije.

Lukašenko je podsjetio da “Zapad spada u zonu bjeloruske odgovornosti”, u skladu sa Sporazumom o Organizaciji za kolektivnu bezbjednost i Sporazumom o stvaranju Saveza Rusije i Bjelorusije, a da ruska grupa, prema planu, mora da se pridruži u odbijanju bilo kakve agresije Zapada, prenio je TASS.

“Ukoliko se tako nešto desi u pravcu Zapada, sjeverno ili južno od nas, požurit ćemo da branimo Rusiju”, istakao je Lukašenko.

Maskirani muškarci u civilnoj odjeći priveli su danas bjeloruskog opozicionog političara Maksima Znaka, javio je Interfaks pozivajući se na njegove saveznike. Znakovo navodno privođenje uslijedilo je dva dana nakon što se slična stvar dogodila Mariji Kolesnikovoj, jednoj od lidera masovnih demonstracija protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Znak je posljednji član opozicionog Koordinacionog vijeća koji je bio aktivan u Bjelorusiji uz dobitnicu Nobelove nagrade i spisateljicu Svetlanu Aleksijevič. Svi ostali članovi Vijeća su pobjegli u inostranstvo ili su bili primorani da napuste zemlju u okviru akcije snaga bezbjednosti.

Znakov advokat izjavio je da su pripadnici državne istražne komisije pretresli stan njegovog klijenta i da je on predmet pravnih procedura. Državni istražioci pretresli su i kancelariju zatvorenog opozicionog političara Viktora Babarika, rekao je jedan očevidac u Minsku. Kolesnikova je jučer spriječila pokušaj da bude deportovana u Ukrajinu cijepanjem svog pasoša, izjavila su dvojica njenih saveznika. Ona se sada nalazi u pritvoru u Bjelorusiji.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *