Bogati kupili tri puta više vakcina

Bogati kupili tri puta više vakcina

News Vijesti

Bogate zemlje kupile su dovoljno vakcina za Covid-19 da bi mogle uraditi trostruku imunizaciju svog stanovništva, rekao je međunarodni supervizor za vakcine.

Zemlje u razvoju zaostaju u globalnom sprintu kako bi se okončala pandemija koronavirusa a u 67 siromašnih država se svaka deseta osoba može nadati vakcinaciji do kraja 2021. godine.

U razvijenom svijetu, gdje je osiguranje dovoljnog broja vakcina započelo u prvim mjesecima pandemije, imaju viška vakcina. U državama sa 14 posto populacije imaju više od polovine vakcina.

Alijansa za vakcine je pozvala farmacetske kompanije da podijele svoju tehnologiju i intelektualno vlasništvo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a vlade da šalju vakcine u svijet u razvoju. “Niko ne treba biti blokiran da dobije vakcinu za spašavanje zbog zemlje u kojoj živi ili zbog količine novca u džepu”, rekla je voditeljica zdravstvene politike u Oxfamu Anna Marriott.

Nakon Velike Britanije i Bahreina, Kanada je postala treća zemlja koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Pfizer i BioNTech. Pfizer će Kanadi isporučiti između 20 i 76 miliona doza, piše Financial Times.

Sean Marett, glavni poslovni i komercijalni direktor kompanije BioNTech, kazao je da će biti spremni za isporuku čim dobiju zeleno svjetlo za početak distribucije.

Kanadski regulator kontinuirano je pregledavao podatke o ispitivanjima, a poznato je kako će BioNTech imati regulatorno odobrenje u Kanadi, dok će Pfizer imati prava na komercijalnu distribuciju.

Cole Pinnow, predsjednik Pfizer Kanade, rekao je da je to historijski trenutak i veliki korak ka vraćanju Kanade u normalan život.

PODSETIMO NA TUZBE PROTIV KOMPANIJE PFIZER !!!

  • Vlada u Abudži traži oko 7 milijardi dolara odštete za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle od Pfizerovog cjepiva protiv meningitisa Trovana❗️
  • Nigerijska vlada pokrenula je tužbu protiv najvećeg svjetskog farmaceuta Pfizera, tereteći ga za smrt i zdravstvene probleme djece koja su uzimala eksperimentalni lijek Trovan i američkih kompanija u vrijeme epidemije meningitisa 1996. u toj afričkoj zemlji. ❗️
  • Nigerijska vlada tek je odgovorila podnošenjem tužbe protiv Pfizera, nakon što je to prije dvije godine učinila nigerijska država Kano. U skladu s tim, Nigerija traži od Pfizera odštetu od oko 7 milijardi dolara za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle ili imaju zdravstvene probleme nakon uzimanja sporne droge❗️

Međutim, uprava američkog Pfizera odbacuje sve optužbe braneći da su testovi osporenog lijeka provedeni u skladu s Nigerijskim i međunarodnim pravilima.

UPDATE !!!

SLOVENIA –  09.DEC: U 13h na radiju su javili da ”Britansko ministarstvo zdravlja obustavlja cjepivo jer su 2 zdravstvena djelatnika razvila veliku alergijsku reakciju!”

HRVATSKA –  09.DEC: U Hrvatskom dnevniku su javili da ”Pfizer cjepivo nije dobro , alergija je mnogo!”

”Nuspojave opasno ugrozile cjepivo: Alergija je mnogo!!”
”Teški alergičari se ne bi trebali cijepiti Pfizerovim cjepivom: Dva pacijenta imala su ozbiljne nuspojave!!”

Podijeli

7 thoughts on “Bogati kupili tri puta više vakcina

Komentariši