Ne rezultatima u Bjelorusiji

Brisel: Ne rezultatima u Bjelorusiji

News Vijesti

Evropska unija odbacila je danas rezultate predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat i najavila finansijske sankcije protiv zvaničnika koje blok okrivljuje za neregularnosti i napade na demonstrante. “Naša poruka je jasna. Zaustaviti nasilje”, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nakon vanrednog samita o krizi u Bjelorusiji.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će vrlo brzo biti pripremljena lista sankcionisanih. Prema njenim riječima, to je za narod Bjelorusije i njihovo legitimno pravo na budući put njihove zemlje. Ona je naglasila da je EU na strani naroda Bjelorusije.

Lukašenko je na izborima održanim 9. avgusta osvojio šesti predsjednički mandat. Predsjednik Bjelorusije suočen je sa talasom protesta i štrajkova koji predstavljaju do sada najveći izazov tokom njegove vladavine u prethodnih 26 godina. On demantuje da su izbori 9. avgusta bili namješteni.

Bjeloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odobrio je sastav nove vlade Belorusije, a za premijera je imenovao Romana Golovčenka. Međutim, njegova kandidatura treba da bude potvrđena u donjem domu parlamenta. Svoja mjesta u vladi sačuvali su ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev, ministar zdravlja Vladimir Karanjik i ministar za informacije Igor Lucki.

Imenovanje sastava nove vlade nakon predsjedničkih izbora predviđeno je Ustavom Bjelorusije, prenosi Sputnjik. Predsjednik Belorusije potpisao je početkom juna ukaz kojim se raspušta Vlada te zemlje. Na mjesto premijera predsjednik je postavio Romana Golovčenka, koji je do tada bio na čelu Državnog vojno-industrijskog komiteta.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *