uk Fajzerova vakcina

Britanija odobrila Fajzerovu vakcinu

News Vijesti

Velika Britanija je prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech). Britanski regulator je naveo da je vakcina, koje je efikasno oko 95 odsto u borbi protiv kovida, bezbedna za upotrebu.

“Vlada je danas prihvatila preporuku Nezavisne regulatorne agencije za lekove i zdravstvo da odobri upotrebu vakcine kovid-19 kompanija Fajzer/BioNTek”, rekao je portparol vlade. On je naveo da će “vakcina biti dostupna u celoj Velikoj Britaniji od sledeće nedelje”

Velika Britanija je naručila 40 miliona doza ove vakcine, što je dovoljno za vakcinisanje 20 miliona ljudi jer svaka osoba dobija po dve. Generalni direktor Fajzera Albert Burla je izjavio da je odluka britanskih vlasti “istorijska”.

Fajzer i Biontek su proizveli najbržu vakcinu u istoriji. U samo 10 meseci došli su od koncepta do realizacije, a prošli su iste razvojne faze kao u uobičajenom procesu proizvodnje koja može trajati i deset godina. Evropska agencija za lekove saopštila je da će svoje mišljenje o vakcini američke kompanije Fajzer i nemačke biotehnološke kompanije Biontek izneti 29. decembra.

Britanski premijer Boris Džonson je pozdravio kao “fantastičnu” vest da je Velika Britanija odobrila vakcinu Fajzer-Biontek protiv koronavirusa koja će biti dostupna od sledeće nedelje. “Zaštita vakcine će nam omogućiti da se vratimo našim životima i pokrenemo ekonomiju”, napisao je na Tviteru britanski premijer.

PODSETIMO NA TUZBE  PROTIV KOMPANIJE PFIZER !!!

  • Vlada u Abudži traži oko 7 milijardi dolara odštete za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle od Pfizerovog cjepiva protiv meningitisa Trovana❗️
  • Nigerijska vlada pokrenula je tužbu protiv najvećeg svjetskog farmaceuta Pfizera, tereteći ga za smrt i zdravstvene probleme djece koja su uzimala eksperimentalni lijek Trovan i američkih kompanija u vrijeme epidemije meningitisa 1996. u toj afričkoj zemlji. ❗️
  • Nigerijska vlada tek je odgovorila podnošenjem tužbe protiv Pfizera, nakon što je to prije dvije godine učinila nigerijska država Kano. U skladu s tim, Nigerija traži od Pfizera odštetu od oko 7 milijardi dolara za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle ili imaju zdravstvene probleme nakon uzimanja sporne droge❗️

Međutim, uprava američkog Pfizera odbacuje sve optužbe braneći da su testovi osporenog lijeka provedeni u skladu s Nigerijskim i međunarodnim pravilima.

Podijeli

6 thoughts on “Britanija odobrila Fajzerovu vakcinu

Komentariši