Burna rasprava u Domu naroda

Burna rasprava u Domu naroda

News Vijesti

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, na prijedlog delegatkinje Dušanke Majkić, razmatrao “Informaciju o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH”. Dušanka Majkić je, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, kazala da je to poteklo zbog “zaista neobjašnjivih poteza koje ministrica povlači”.

“Njene izjave često izlaze van okvira Ustava i zakona, ona često svojim zaključcima proizvodi štete koje je teško poslije sanirati, ona ne poštuje odluke Predsjedništva BiH, ne poštuje zaključke Parlamenta i sve to nalaže da ovaj visoki dom ima obavezu da o tome raspravlja”, navela je Majkić prilikom utvrđivanja dnevnog reda. Tokom delegatske diskusije, Majkić je kazala da je to sublimirala u nekoliko tačaka “u nadi da će samo Ministarstvo, kao druga strana, napraviti određeni materijal koji će nama poslužiti za raspravu na sjednici Doma”.

“Bilo bi interesantno da nekoliko pitanja ministrica objasni. Zašto ona opstruira dogovor s nadležnim institucijama BiH oko formiranja ekspertnog tima za Trgovsku goru, čije imenovanje je prethodno podržalo Vijeće ministara i ona lično”, navela je Majkić. Navela je i to da je, po Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike.

“Kako je moguće da se ona ne obazire na to, čak i kad su u pitanju zaključci koji se odnose, ne samo na srpskog člana, nego na sva tri člana Predsjedništva BiH. Ona ni to ne poštuje”, navela je Majkić. Dodala je i to da je u Predsjedništvu BiH donesen zaključak da nema prijema u DKP mrežu dok se ne napravi analiza, i to po nacionalnoj osnovi, kakva je zastupljenost ljudi koji su angažirani u DKP mreži, i da se o tome obavijesti Predsjedništvo BiH.

Majkić je navela da ministrica Turković „neuspješnog direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Gordana Milinića, kadra SDS-a, kojem PSBiH nikada nije usvojila ni jedan izvještaj o radu, imenuje na mjesto ministra savjetnika u Pekingu“. Delegatkinja Majkić je navela i „instrukcije DKP-u vezano za to da se zastave spuste na pola koplja“.

“Posebno kako je to naslovljeno, instrukcija za postupanje u skladu s odlukom o poglašenju 11. jula 2020. godine danom žalosti. Zar član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije mogao također uraditi nešto slično, pa poštujući srpske žrtve na isti način reagovati, ali nije”, kazala je Majkić, navodeći neke od razloga za pokretanje ove rasprave.

Napomenula je da će Predsjedništvo BiH, također, voditi raspravu o ovoj temi, te da se nada „da će ministrica spremati to za Predsjedništvo i da će na taj način imati mogućnost da spremi i za Dom naroda, jer nije dobro da nikad niko ne odgovara pred parlamentom za ono što radi i kako se ponaša“.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *