Aljoša Čampara

Čampara je davno napustio SDA

News Vijesti

Aljoša Čampara, visokopozicionirani član SDA, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar unutrašnjih poslova Federacije iH podnio je ostavku u Predsjedništvu SDA. Čampara je u pismu upućenom Centrali Stranke demokratske akcije obrazložio svoj postupak, što je dijelom objavljeno i na njegovoj Facebook stranici.

On je u pismu objasnio i da SDA nije ono što je bila, da je evidentno pala vrijednost kriterija u kadrovskoj politici, te da se prešutno pristaje na devijantne pojave, procese i ponašanja pojedinih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlast.

“Vrhunac svega dogodio se krajem februara ove godine kada je u javnost dospio snimak koji je do najsitnijih detalja prikazao porazno stanje u našoj SDA. Najveća političko-koruptivna afera, koja je dobila ime po njenom glavnom akteru ‘Asim’, i koju je kao takvu okarakterisala šokirana javnost, a ne ja, ni nakon šest mjeseci nije dobila svoj konačni epilog zbog čega sam duboko razočaran, ali i dodatno uvjeren u ovakvu odluku. Još je poraznija činjenica da su akteri ove afere, suprotno razumu i pravu, nagrađeni određenim imenovanjima i pozicijama, a oni koji su, kao izraz društvene i stranačke odgovornosti, prijavili aferu u nastojanju da se locira i u skladu sa procedurom odstrani maligni dio stranačkog organizma, predstavljani kao disedenti i protivnici unutarstranačkih interesa. Zbog toga smatram da se svi trebamo zapitati da li SDA može biti lider, i hoće li nas građani prihvatiti u takvoj ulozi, u borbi protiv kriminala i korupcije na nivou institucija sistema, ukoliko nismo spremni da unutar stranke riješimo političko-koruptivnu aferu. Pokušavao sam s pozicije člana Predsjedništva SDA ispravljati devijacije unutar stranke insistirajući na javno proklamovanim kongresnim ciljevima, ali moji pokušaji su nažalost, bili uzaludni, a moja nastojanja nerijetko, putem stranačkih medija i iz rukovodstva stranke naručenih tekstova, pogrešno interpretirana i spinovana”, stoji u obrazloženju ostavke Aljoše Čampare.

Podsjetimo, on je prije skoro dva mjeseca na Skupštini KS tražio da se formira ekspertna vlada, a neki mediji najavljuju da bi ova Vlada mogla biti srušena i to “rukom” aljoše Čampare. Podsjetimo Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde najavio je prošle sedmice tu mogućnost.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *