Češka ublažila plan

Češka ublažila plan o nošenju maski

News Vijesti

Vlada Češke ublažila je danas, zbog protivljenja javnosti, plan o obaveznom nošenju maski na licima u javnosti od početka septembra da bi se usporilo očekivano veće širenje virusa korona. Češka je bila među prvim zemljama izvan Azije koje su u martu naredile građanima da nose maske na javnim mjestima, ali i jedna od prvih koja je ukinula tu odredbu preko ljeta.

Vlada je početkom sedmice ponovo naredila da se maske nose svuda od 1. septembra, kada se djeca vraćaju u škole, a odlučeno je da se maske nose u javnom prevozu, javnim objektima, medicinskim i socijalnim ustanovama, radnjama i restoranima, na javnim događajima i u hodnicima škola.

Uslijedio je talas kritika sa ocjenama da je naređenje previše strogo i teško za provođenje. Ministar zdravlja Adam Vojteh rekao je danas da je Vladin ekspertski tim odlučio da ukine odredbe za škole, radnje i restorane.

Naredba ostaje na snazi za javne objekte, javni saobraćaj i skupove sa više od 100 ljudi. Vojteh je rekao da će Vlada procjenjivati situaciju po regionima i pooštravati mjere na mjestima gdje se epidemija pojača.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *