Čestitke Bidenu

Čestitke Bidenu

News Vijesti

Čestitke Joe Bidenu na pobjedi na američkim izborima stigle su i iz Hrvatske. Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović oglasili su se, kao i brojni drugi zvaničnici, na Twitteru. “Čestitke Joe Bidenu i Kamali Harris. Hrvatska vlade se raduje saradnji s vama i vašom administracijom na jačanju bilateralnih veza i transatlantskog partnerstva”, poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je pobjednicima navodeći da je sigurna da će Hrvatska i SAD nastaviti da rade zajedno i jačaju veze. “Odlučno vodstvo i saradnja su potrebni kako bi se prevazišli globalni izazovi”, poručila je Grabar-Kitarović uz fotografiju s Bidenom.

U Sarajevu je večeras proslavljena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Defileom kroz glavne sarajevske ulice, građani su proslavili izborni rezultat u SAD-u, a iz automobila koji su pravili “slavljeničku buku” vijorile su se zastave Amerike i Bosne i Hercegovine.

Vozači su trubili ulicama Sarajeva (Foto: D. Ć./Klix.ba)Vozači su trubili ulicama Sarajeva. Novi američki predsjednik će zasigurno biti prvi koji dobro poznaje prilike na Balkanu i koji je više puta posjetio Bosnu i Hercegovinu. Razlog više da se slavi pobjeda ovog demokrate su i njihovi stavovi prema prilikama u regiji te nada da će SAD sada promijeniti svoju politiku prema Balkanu.

Bivši američki predsjednik, republikanac Džordž V. Buš čestitao je pobjedu izabranom predsjedniku Džozefu Bajdenu, ali i naveo da aktuelni predsjednik Donald Tramp ima pravo da traži ponovno prebrojavanje glasova. Džordž V. Buš izjavio je da je telefonom razgovarao sa izabranim predsjednikom Džozefom Bajdenom i čestitao mu pobjedu.

Buš je u saopštenju rekao da Amerikanci mogu da imaju povjerenje u to da su američki izbori “u suštini bili fer, da će zadržati svoj integritet i da je ishod jasan”, prenosi “Reuters”. On je čestitao i Kamali Haris izbor za potpredsjednicu. Buš je naveo i da aktuelni predsjednik Donald Tramp ima pravo da traži ponovno prebrojavanje i pokrene pravni postupak.

Podijeli

1 thought on “Čestitke Bidenu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *